Det er blevet meget billigere at købe et solcelleanlæg

Der er blevet investeret mange penge i grøn energi, så det i fremtiden kan blive mere omkostningsfrit og profitabelt at købe solceller. Den investering er nu ved at bære frugt. Prisen på solcelleanlæg er nemlig faldet dramatisk igennem årerne, hvilket kommer som følge af et væsentligt større udbud på det danske marked. Dette ses både ved vindmøller og solcellepaneler. Men det er ikke kun det øjede udbud, der har gjort, at den miljørigtige energikilde er blevet mere billig at købe for en privatpersonen. Der er nemlig mange andre grunde.

Projektomkostninger for solcelleanlæg er faldet, mens effektivitet er steget

De væsentligste grunde til, at det er blevet mere profitabelt at benytte sig af solcelleenergi, kan deles op i to forskellige grunde.

  • Der er kommet en større økonomisk gevinst ved at bygge solcelleanlæg som privatperson.
  • Effektiviteten er blevet væsentligt højere
  • Fornyet håndværkerfradrag

Ser man først på, hvordan det er blevet billigere at købe den miljøvenlige teknologi, er det blandt andet på grund af en række initiativer fra staten. Her laver man tilskudsordninger, der gør, at det er blevet væsentlig nemmere og billigere at bygge anlæg derhjemme. Ydermere gælder dette ikke kun for private boliger men også for boligforeninger, hvilket vil sige, at det er blevet nemmere for storbymennesket at bruge solceller til at give strøm til køkkenet, tv’et og lyset i hjemmet. Udover dette har udbuddet af teknologien også meget at sige, da det har presset prisen ned.

Derudover er den økonomiske gevinst også blevet større, fordi effektiviteten per solcelle er steget. Her lød den i starten af det enogtyvende århundrede på cirka ti procent. I dag er den fordoblet, og man benytter altså cirka en femtedel af den potentielle energi, der kommer fra solens stråler. Alt dette har sammenlagt gjort, at det er meget mere attraktivt at købe teknologien, hvis man bor i Danmark som privatperson eller i en boligforening.

Sidst men ikke mindst har Venstre i 2015 genindført håndværkerfradraget med tilbagevirkende kraft fra Januar, hvilket giver mulighed for støtte til vedligeholdelse og installation af solcelleanlæg for private. I 2016 vil støtten blive forhøjet yderligere i takt med regeringen ønsker at give håndværkerfradraget en mere grønnere profil. Der er altså masser af gode grunde til at investere i solenergi, hvilket er en udvikling der ser ud til at forsætte.

Categories: Energi